0

achtergrond
boven balk
Copy of groot-vlak-grijs
2. plastic-kopje
3. plastic-fles-cola
8. plastic-fles-ecover
1. sapflesoverig
7. champignon-bakje-overig
6. dopper-alternatieven
5. plastic-flesje-water
4. plastic-tas-ah
groot-vlak-grijs
klein-vlak-wit
lange-tap
titel-helvetica-uitgeknipt
Copy of plastic-tas-ah
Copy of dopper-alternatieven

VERWERPELIJK - SINGLE USE PLASTIC

Polimeer is een design studie in Amsterdam, die zich focust op circulair design. Polimeer zoekt innovatieve manieren om afvalstromen van onder andere plastic, om te zetten in esthetische materialen en nieuwe vormen. (http://www.polimeer.com/). In samenwerking met Wastedlab (https://wastedlab.nl/nl/#introduction) leggen zij jullie uit hoe je zelf kan upcyclen! Volg deze simpele stappen en binnen een uur ben jij de eigenaar van een geweldig duurzame kapstok!

 

DOE HET ZELF

Volgens de Dikke van Dale betekent recyclen ‘het opnieuw gebruiken van grondstoffen’. Dit is een erg brede definitie en er bestaat geen consensus over. Wij houden het schema van Hopewell et al uit 2009 aan: volgens hen zijn zeven verschillende soorten plastic, en per soort en gebruik van het plastic varieert hoe eenvoudig het te recyclen is (Hopewell et al, 2009). Plastic afval kan gereproduceerd worden tot een vergelijkbaar product of tot een eenvoudiger product. Ook kunnen er chemische ingrediënten herwonnen worden en energie verwekt worden bij de verbranding van het restafval. Opvallend is dat wij in Nederland pas sinds 2007 actief plastic afval scheiden. 

 

RECYCLEN

Als consument gebruiken we wekelijks enorm veel plastic flessen. Hoe worden deze geproduceerd en wat gebeurt er met de flessen als wij er klaar mee zijn? ‘De gemiddelde tijdsduur van het gebruik van een plastic tasje is 15 min. Terwijl zo'n ding 500 jaar mee gaat', aldus Harmen Spek, innovations and solutions manager van de plastic soup foundation. Het produceren van kunststof en het dumpen ervan in de natuur heeft ernstige gevolgen voor het ecosysteem en onze gezondheid. Om consumenten bewust te maken van de vluchtigheid waarmee plastic gebruikt wordt hebben wij in deze film de levenscyclus van een plastic flesje in beeld gebracht.

 

FILM: VERWERPELIJK - SINGLE USE PLASTIC

De consument gooide in 2015 485 ton aan plastic weg (Ministerie van infrastructuur en milieu, n.d). Hoe kunen wij ervoor zorgen dat er minder plastic wordt weggegooid? Om de afvalberg te verminderen worden burgers aangemoedigd te recyclen. Maar hoe gaat de consument om met deze grote verantwoordelijkheid?

 

CONSUMENT

In 2015 werd er wereldwijd 400 miljoen ton plastic geproduceerd, maar 9 % hiervan werd recycled (Geyer, Jambeck & Law, 2017). Het verbranden van plastic afval en het dumpen ervan in de natuur heeft grote gevolgen voor het milieu. De grote vraag luidt: waarom wordt er nog zoveel nieuw plastic geproduceerd voor eenmalig gebruik?

 

 

PRODUCENT

De ongelooflijk grote hoeveelheid single-use plastic vervuilt de natuur. Plastic is het goedkoopste verpakkingsmiddel en nieuw geproduceerde kunststof is voordeliger dan gerecyclede kunststof. Dit maakt dat er voor veel bedrijven weinig tot geen prikkel is om hun productieproces te veranderen. Als de markt zelf geen oplossing kan bieden voor het probleem, wordt de overheid verwacht om in te springen. De vraag is dan ook: wat doet de overheid aan dit probleem?

OVERHEIDSBELEID

Elke dag raak je het aan, elke dag gebruik je het en elke dag gooi je het weg: plastic. Kunststof, zoals plastic, laat zich makkelijk vormen - er zijn talloze objecten van te maken. Sommige plastic voorwerpen hebben een vrij lange levensduur (speelgoed), andere (tasjes, verpakkingen) worden maar één keer gebruikt. Plastic wat na één keer weggegooid wordt noemen we ‘single-use’ oftewel wegwerp plastic. Denk hierbij aan petflessen, koffiebekertjes, plastic bestek en verpakkingen.

PROBLEEM PLASTIC

LITERATUUR

Bekijk hier de literatuur die gebruikt is in het onderzoek.