0

4. WIT vlak
4. Achtergrond
4. groot-vlak-grijs
4. TAB

CONSUMENT

De consument gooide in 2015 485 ton aan plastic weg (Ministerie van infrastructuur en milieu, n.d). Hoe kunen wij ervoor zorgen dat er minder plastic wordt weggegooid? Om de afvalberg te verminderen worden burgers aangemoedigd te recyclen. Maar hoe gaat de consument om met deze grote verantwoordelijkheid? 

Plastic Whale is een sociale onderneming én de eerste professionele ‘plastic fishing’ company ter wereld. Mensen kunnen mee op een rondvaart op de Amsterdamse en Rotterdamse grachten, mits ze tijdens het varen plastic afval uit het water vissen. Tot nu toe zijn er 93135 pet flessen en 1806 vuilniszakken vol plastic uit de grachten gevist. Het bedrijf probeert hiermee de plastic soep te verminderen. Daarnaast wordt er waarde gecreëerd vanuit plastic afval, met het geviste afval worden nieuwe boten aan de vloot toegevoegd en kantoormeubelen gemaakt. Via het Plastic Whale educatie programma laten ze kinderen - letterlijk- in aanraking komen met de plastic soep, om zo ook onder de nieuwe generaties bewustwording te creëren. Elke grote verandering begint met een kleine stap - zo vaart Plastic Whale voorlopig met de vloot in de Amsterdamse grachten en Rotterdamse haven om én de Nederlandse wateren op te schonen én bewustwording te realiseren.

PLASTIC WHALE

Daarnaast zijn mensen kuddedieren en zijn geneigd de groep te volgen  - ook als het plastic betreft. Dit blijkt uit een psychologisch experiment dat is verricht in 1990 door psycholoog Robert Cialdini in Arizona. Hij had een reeks aan televisiereclames gemaakt over recyclen. In de reclames werd er door het merendeel van de mensen, die in de reclame voorkwamen, goedkeurend gesproken over recyclen. Over één enkele individu die zijn afval niet recyclede werd echter minachtend gesproken. Het gevolg van de reclame was groot. Zo steeg het aandeel van de bevolking van Arizona die hun afval recyclede met 25 procent. De norm rondom het gedrag van afval recyclen heeft dus veel invloed op de bereidheid van mensen om hun gedrag te verbeteren (of verslechteren). Recyclen is ook vaak populairder op plekken waar er meer ruimte voor is. Plekken waar mensen een tuin hebben en er ruimte is voor het plaatsen van meerdere afvalbakken waarbij het afval gescheiden kan worden. Het afvalprobleem bevindt zich vaak in steden waar mensen dicht op elkaar wonen. ‘Door de kleine woningen is het plaatsen van dergelijk afvalbakken een onhandige stap omdat het te veel ruimte in beslag neemt.’ Vertelt Spek. Hij pleit voor meer duidelijkheid omtrent plastic recycling en eventueel een verandering bij het samenstellen van de producten. Als de producten en eenvoudigere samenstelling hebben, is het makkelijker te recyclen.

Hoe goed het recycle proces werkt, is afhankelijk van menselijk handelen. Er wordt in toenemende mate gerecycled, maar zoals eerder benoemd, staat het recyclen van plastic nog niet op gelijke voet met dat van glas en karton. Een aantal factoren hebben hier invloed op. Vaak heerst er verwarring en onzekerheid over of de verpakkingsmaterialen wel plastic zijn. 'Papier is papier, glas is glas, maar ja plastic, plastic heeft zo'n complexe samenstelling dat het vaak onduidelijk is wat er wel gerecycled kan worden en wat niet' zegt Harmen Spek, innovation and solutions manager van de Plastic Soup Foundation. Ook blijkt uit onderzoek dat hoe meer een product zijn originele vorm verliest, hoe minder mensen geneigd zijn het product te recyclen. Men ziet weinig waarde in een gedeukte plastic verpakking of in een geplet blikje: 'when items become damaged, they differ from the 'prototype' or ideal version of that product, and as a result, they are perceived as being less useful. As consumers, we tend to equate things that are useless with garbage,".

 

RECYCLEN

Het is van groot belang dat burgers gaan inzien hoeveel plastic materiaal zij weggooien. Het merendeel van plastic afval bestaat uit verpakkingsmateriaal. Het nieuws artikel ‘Hoe produceren wij minder afval’ beschrijft de oplossing van het afvalprobleem volgens neurobioloog Sicco de Knecht. Hij stelt dat de consument haar perceptie op hygiëne en gemak moet bijstellen. Het is lang niet altijd nodig om producten in meerdere lagen plastic te verpakken, maar de consument heeft het idee dat dit wél nodig is – voor bijvoorbeeld hygiënische redenen. Om deze instelling te veranderen, zijn onder andere publiekscampagnes nodig. Deze kunnen de consument bewust maken van de overbodige verpakkingsmaterialen. Op het moment dat er minder vraag is naar uitgebreide verpakkingen, reageren bedrijven hierop (Hulshof & de Roos, 2015).

 

Daarnaast moet de consument zich beuwst worden van de waarde van plasic afval.  'Als je een lege fles wijn weggooit in de prullenbak, voel je gelijk een soort pijn in je buik. Zo van: dit hoort daar niet', zegt Nout Kooij, oprichter van vanPlestik. Een bedrijf dat plastic verzamelt het met een 3D printer tot nieuwe objecten maakt als vazen, lampenkappen en sinds kort ook stoelen. Op deze manier probeert vanPlestik van afval waarde te creëren. En Kooij benoemt een buikpijn gevoel wanneer men afval verkeerd scheidt een gevoel wat nu wel bestaat bij glas en karton, maar in mindere mate bij het weggooien van plastic.

BEWUSTWORDING

Plastic Whale is een sociale onderneming én de eerste professionele ‘plastic fishing’ company ter wereld. Mensen kunnen mee op een rondvaart op de amsterdamse en Rotterdamse grachten, mits ze tijdens het varen plastic afval uit het water vissen. Tot nu toe zijn er 93135 pet flessen en 1806 vuilniszakken vol plastic uit de grachten gevist. Het bedrijf probeert hiermee de plastic soep te verminderen. Daarnaast wordt er waarde gecreëerd vanuit plastic afval, met het geviste afval worden nieuwe boten aan de vloot toegevoegd en kantoormeubelen gemaakt. Via het Plastic Whale educatie programma laten ze kinderen - letterlijk- in aanraking komen met de plastic soep, om zo ook onder de nieuwe generaties bewustwording te creëren. Elke grote verandering begint met een kleine stap - zo vaart Plastic Whale voorlopig met de vloot in de Amsterdamse grachten en Rotterdamse haven om én de Nederlandse wateren op te schonen én bewustwording te realiseren.

PLASTIC WHALE

PLASTIC WHALE

RECYCLEN 

BEWUSTWORDING

> HOOFDPAGINA

 

> Plastic probleem

> Overheidsbeleid

> Recyclen

> Producent

> Consument

> Doe het zelf

> Film: Verwerpelijk - Single Use

   Plastic

> Literatuur