0

6. groot-vlak-grijs
6. WIT vlak
6. Achtergrond
6. TAB

RECYCLEN 

Volgens de Dikke van Dale betekent recyclen ‘het opnieuw gebruiken van grondstoffen’. Dit is een erg brede definitie en er bestaat geen consensus over. Wij houden het schema van Hopewell et al uit 2009 aan: volgens hen zijn zeven verschillende soorten plastic, en per soort en gebruik van het plastic varieert hoe eenvoudig het te recyclen is (Hopewell et al, 2009). Plastic afval kan gereproduceerd worden tot een vergelijkbaar product of tot een eenvoudiger product. Ook kunnen er chemische ingrediënten herwonnen worden en energie verwekt worden bij de verbranding van het restafval. Opvallend is dat wij in Nederland pas sinds 2007 actief plastic afval scheiden. 

Als we kijken naar de milieuwinst volgens het Centraal Planbureau, is deze op dit moment misschien nog niet significant – maar, zoals zij zelf ook schrijven: met de vertraging van het sorteer proces en nieuwe technologische ontwikkelingen kan dit wel komen (CPB, 2017). Als de Nederlandse huishoudens en bedrijven hun afval goed scheiden, wordt het recycle proces een stuk eenvoudiger en goedkoper. Er kan een circulaire economie bereikt worden, waarbij afval niet verloren gaat maar altijd hergebruikt wordt in een bepaalde vorm. Recyclen is cruciaal voor dit proces. Daarbij komt dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn voor het ingezamelde plastic: het kan worden omgezet in benzine, diesel en kerosine via pyrolyse, het kan worden verbrand om nieuwe energie mee op te wekken zoals ze doen in Zweden en er kunnen natuurlijk nieuwe producten van gemaakt worden. Zo behouden we de gebruikte grondstoffen in de circulatie en beperken we dat het plastic terug komt in de natuur. Dus hoewel de directe milieuwinst misschien niet te zien is in de CO2 afname, loont recyclen wel op de langere termijn.

 

MILIEUWINST

Plastic verpakkingsafval wordt in Nederland op drie manieren ingezameld voor recycling: Via huishoudelijk afval. Dit wordt op twee manieren gescheiden: voorafgaand, door de burgers (bronscheiding) of via na-scheiding door installaties.

Ten tweede, via bedrijfsafval. Dit bestaat uit één type plastic en heeft dus uiteindelijk minder handelingen nodig voordat het gerecycled kan worden. Als laatste, via statiegeld.

Het Afvalfonds Verpakkingen is een overkoepelende organisatie die overzicht heeft op het recycle proces in Nederland (Afvalfonds Verpakkingen 2017). Producenten en importeurs van verpakte producten betalen een bijdrage aan dit fonds (in 2016 was dit 64 cent per kilo plastic). Sinds 2015 ligt de verantwoordelijkheid van het plastic huishoudafval bij de gemeenten. Zij zien toe op de inzameling, sortering en het ‘vermarkten’ van plastic huishoudafval. Per ton gerecycled plastic krijgen de gemeenten een vergoeding van 800 euro via het Afvalfonds Verpakkingen. Het plastic afval wat van bedrijven afkomt, is vaak economisch rendabel en daarom is er op dit afval geen vergoeding van toepassing (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, 2016).

PROCES

MILIEUWINST

PROCES

De onderneming vanPlestik recycled lokaal plastic om zo te voorkomen dat er nog meer afval in de natuur geloosd wordt. Zij gebruiken plastic afval als grondstof om met een 3D printer nieuwe voorwerpen te maken. Zo worden er interieurobjecten gemaakt maar ook onderdelen die nodig zijn voor de lokale industrie. Daarnaast is vanPlastik bezig met twee projecten. Samen met  brouwerij de Prael is het bedrijf bezig om met gebruikte bierfusten meubels te maken voor op het terras. Ook geven de eigenaren workshops aan jongeren om hen meer bij te brengen over het  het proces van plastic recyclen.

vanPlastik

vanPlastik

> HOOFDPAGINA

 

> Plastic probleem

> Overheidsbeleid

> Recyclen

> Producent

> Consument

> Doe het zelf

> Film: Verwerpelijk - Single Use

   Plastic

> Literatuur