PLASTIC PROBLEEM
0
PLASTIC PROBLEEM
Elke dag raak je het aan, elke dag gebruik je het en elke dag gooi je het weg: plastic. Kunststof, zoals plastic, laat zich makkelijk vormen - er zijn talloze objecten van te maken. Sommige plastic voorwerpen hebben een vrij lange levensduur (speelgoed), andere (tasjes, verpakkingen) worden maar één keer gebruikt. Plastic wat na één keer weggegooid wordt noemen we ‘single-use’ oftewel wegwerp plastic. Denk hierbij aan petflessen, koffiebekertjes, plastic bestek en verpakkingen.
De productie en verwerking van plastic hebben grote gevolgen voor het ecosysteem. Kunststof wordt onder andere gemaakt van olie en door de afvalverbranding komt er onder andere veel CO2 vrij. Het plastic afval wat in de zee terecht komt, wordt in kleinere deeltjes gebroken - waardoor er giftige stoffen vrijkomen. Dieren zien deze kleinere deeltjes voor voedsel aan, waardoor plastic onderdeel wordt van onze voedselketen (Boerger, Lattin, Moore & Moore, 2010). Als wij op deze manier doorgaan zetten we een onomkeerbaar proces van vergiftiging in werking.
Sinds de jaren 50 is er 9 miljard ton aan plastic geproduceerd. Plastic is de meest geproduceerde en meest geconsumeerde kunststof van onze tijd (Geyer, Jambeck & Law, 2017). Er bestaan zes verschillende soorten plastic, deze kunnen onderverdeeld worden in plastic voor langdurig gebruik en voor eenmalig gebruik. De types PET, LDPE en Polyethylene zijn de dunste vormen van plastic en gericht op eenmalig gebruik - en dragen daardoor in sterke mate bij aan de grote hoeveelheid plastic afval. In 2015 werd wereldwijd 9 % van het plastic afval gerecycled, 12 % werd verbrand en de overige 79 % werd in de natuur gedumpt. Naar schatting komt er elk jaar tussen de 5 tot 13 miljoen ton aan plastic afval in de zee terecht (Geyer et al., 2017).
GEVOLGEN
Polygoon-Profilti
> HOOFDPAGINA
> Plastic probleem
> Overheidsbeleid
> Recyclen
> Producent
> Consument
> Doe het zelf
> Film: Verwerpelijk - Single Use
Plastic
> Literatuur