0

3. WIT vlak
3.  groot-vlak-grijs
3. Achtergrond
3. TAB

PRODUCENT

Frisdrankfabrikanten zijn overgegaan op wegwerp petflessen en de plastic lobby is sterk aanwezig bij de Haagse politiek. Ondanks deze negatieve ontwikkelingen zijn er ook nieuwe technologieën die ons kunnen helpen om het plastic afval in de wereld te verminderen. Zo kan composteerbaar kunststof gebruikt worden als vervanger voor plastic, bijvoorbeeld om groenten mee te verpakken. Het nadeel hiervan is dat kostbare landbouwgrond wordt gebruikt om gewassen op te verbouwen om bioplastic van te maken in plaats van gebruikt wordt om voedsel te verbouwen (Centraal Planbureau, 2017). Om deze reden heeft ontwerper Isaac Monte dan ook verpakkingsmateriaal ontwikkeld wat gemaakt is van organisch afval. Dit zou een uitkomst kunnen zijn voor het milieu.

SUBSTITUTEN

In vergelijking met glas en papier wordt platsic in mindere mate hergebruikt en gerecycled. Dit komt omdat het produceren van nieuw plastic goedkoper is dan het recyclen van gebruikt plastic. De lage olie prijs maakt dat nieuw plastic nog altijd goedkoper is om te produceren. Volgens het Centraal Planbureau zal dit in de toekomst niet ander worden: ‘de uitputting van fossiele grondstoffen voor kunststofproductie (olie of gas) speelt de komende decennia een bescheiden rol, aangezien mondiale verduurzaming van de transport- en energiesector maakt dat de olievoorraad naar verwachting nog voor enkele honderden jaren toereikend is voor de productie van kunststof ’(Centraal Planbureau, 2017, p.2). Anderzijds kost recyclen meer gezien het feit dat het plastic afval eerst na soort gesorteerd moet worden, om zo de kwaliteit van de kunstof te kunnen behouden. Het sorteren van plastic is erg arbeidsintensief en daarmee erg duur. Veel bedrijven vinden de kosten van recyclen te hoog en kiezen er daarom voor nieuw plastic te gebruiken - met een alsmaar groter wordende berg plastic afval als gevolg.

 

Daarnaast vinden frisdrankfabrikanten en supermarktketens het statiegeldsysteem vaak te duur. De kosten voor het statiegeldsysteem worden doorberekend aan de consument, waardoor bedrijven bang zijn voor een dalende vraag naar hun product - een hogere productprijs zorgt immers voor een lagere vraag naar het product. Om deze financieel negatieve gevolgen te voorkomen, wordt er fors gelobbyd tegen het statiegeldsysteem. Ook het verbod op gratis plastic tasjes werd sterk bekritiseerd door de plastic industrie. Het nieuwsartikel ‘De plasticlobby strijdt tegen papieren tasjes’ legt de lobby van de kunststofindustrie bloot (Steenbergen, 2016). Zo vindt de belangenvereniging Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK), afdeling Verpakkingen het oneerlijk dat er voor papieren tasjes niet betaald hoeft te worden in winkels. Ondanks dat de nieuwe wetgeving ervoor gezorgd heeft dat we 60 % minder plastic tasjes gebruiken wil het NRK dat er voor elke tasje ongeacht het materiaal geld wordt betaald. In opdracht van het NRK deed het onderzoeksbureau CE Delft onderzoek naar de effecten van papieren tasjes op het milieu. De conclusie luidt dat het produceren van papieren tasjes slechter is voor het milieu dan het produceren van plastic tasjes. Het NRK heeft de resultaten van dit onderzoek gebruikt om een petitie voor te leggen aan de Tweede Kamer.  

 

Naast het vormen van een stevige lobby verstevigen fossiele brandstof bedrijven en de plastic industrie ook hun positie in de markt. In september 2017 presenteerde het ‘Center for International Environmental Law (CIEL)’ resultaten van een onderzoek geheten ‘Fueling plastics’. Hiermee werden de nauwe banden tussen fossiele brandstof bedrijven en de plastic industrie bloot gelegd. Meer dan 99 % van plastic is gemaakt van chemicaliën afkomstig uit fossiele brandstoffen. Dit betekent dat de productie van plastic onderdeel is van de productieketen van fossiele brandstoffen. Veel olie- en gasbedrijven zijn dan ook in toenemende mate eigenaar van plastic productie bedrijven - en andersom. Op deze manier kunnen fossiele brandstof bedrijven de vraag naar hun product in de toekomst verzekeren. Vorig jaar maakte de American Chemistry Council bekend dat de Amerikaanse chemische industrie tot 2023 $164 miljard zal investeren in 264 nieuwe plastic productie fabrieken. Met als gevolg dat ook de investeringen in plastic bedrijven wereldwijd zullen stijgen. Gezien het feit dat er jaren overheen gaan voordat een bedrijf haar investering in een nieuwe plastic fabriek terug verdient heeft, is de intentie dat deze nog jaren meegaan. Momenteel wordt 8 % van de olieproductie gebruikt om plastic te maken. Door goedkoop schaliegas uit de Verenigde Staten verwacht men dat de productie van plastic zo erg gaat stijgen dat bij 2050 20 % van de olieproductie zal worden gebruikt voor plastic productie (CIEL, 2017).  

 

Belangrijk is om te onthouden is dat recyclen, statiegeld, en het gebruiken van minder plastic bepaalde bedrijven meer lijkt te kosten omdat zij niet tot nauwelijks mee betalen aan het opruimen van het afval dat zij veroorzaken. Voor een frisdrank fabrikant zoals Coca Cola is het voordeliger om single-use pet flessen te gebruiken terwijl het op langere termijn de wereld veel meer gaat kosten om al dit afval op te ruimen en te verwerken. Het is van belang dat bedrijven zich ervan bewust worden dat hun product negatieve gevolgen heeft op milieu en dat de kosten hiervan niet zijn meegerekend in de prijs van het product. Denk hierbij aan een hoge mate van CO2-uitstoot, het uitputten van grondstoffen en het vervuilen van water. Vaak draaien volgende generaties en ontwikkelingslanden op voor deze zogeheten ‘verborgen kosten’. Sociale onderneming zoals True Price brengen de externe kosten van een product in beeld om zo bedrijven te stimuleren hun productieproces te verduurzamen.

 

MARKTWERKING

PETFLES

De afgelopen 50 jaar is de vraag naar en de productie van plastic enorm toegenomen. Waar in de jaren 50 glazen flessen gebruikt werden om zuivel en dranken in te verpakken, in de loop van de jaren 80 werden deze vervangen door kartonnen verpakkingen. Maar; karton bleek een onhandig materiaal te zijn om (de opkomende) frisdranken in te verpakken. dus werden petflessen in het leven geroepen. In het nieuwsartikel ‘Coca-Cola introduceert nieuwe pet-fles’ wordt beschreven hoe tot 2006 de ingezamelde flessen werden schoongemaakt en opnieuw gevuld - een erg duurzaam proces. Echter, in 2006 besloot Coca-Cola om een nieuw soort petfles te gebruiken die maar één keer gebruikt kan worden - om daarna eventueel gerecycled te worden. Al snel gingen ook andere frisdrankfabrikanten over op het gebruik van single-use flessen (Brandsma, 2006).

        De overgang van herbruikbare flessen naar single-use flessen wordt ‘lightweighting’ genoemd. Bedrijven claimen dat het gebruik van deze single-use flessen hun ecologische voetafdruk verkleind aangezien single-use flessen minder energie kosten in de productie. De kosten die gemaakt worden om het plastic afval vervolgens te verwerken worden door de bedrijven buiten beschouwing gelaten. Daarbij weigert Coca-Cola inzicht te geven in hoeveel plastic flesjes er per jaar geproduceerd worden. Greenpeace startte haar eigen onderzoek en onthulde dat Coca-Cola 110 miljard single use pet flessen per jaar produceert, oftewel 3.400 pet flessen per seconde (Greenpeace, 2017).

In 2015 werd er wereldwijd 400 miljoen ton plastic geproduceerd, maar 9 % hiervan werd recycled (Geyer, Jambeck & Law, 2017). Het verbranden van plastic afval en het dumpen ervan in de natuur heeft grote gevolgen voor het milieu. De grote vraag luidt: waarom wordt er nog zoveel nieuw plastic geproduceerd voor eenmalig gebruik?

 

 

SUBSTITUTEN

MARKTWERKING

SINGLE USE

> HOOFDPAGINA

 

> Plastic probleem

> Overheidsbeleid

> Recyclen

> Producent

> Consument

> Doe het zelf

> Film: Verwerpelijk - Single Use

   Plastic

> Literatuur